SKURUP PRIDE 2022 För andra året i rad arrangerade föreningen Ett Skurup För Alla en pridevecka i kommunen. Många skolelever deltog i den tillhörande paraden genom centrala Skurup. Foto: Ludwig Bergman
En skola för alla?
Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas.
Så står det i läroplanen. Trots det förekommer kränkningar och trakasserier mot HBTQ-personer i skolans värld. Enligt myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor riktas mobbning, hot och hat i större utsträckning mot unga HBTQ-personer än mot heterosexuella cispersoner.
Andelen som anger att de har svårt att klara skoluppgifter är även den högre bland unga queerpersoner.
I en rapport som Göteborgs stad nyligen släppt framkommer det att en av fyra HBTQ-elever i kommunens högstadium och gymnasium känner sig otrygga i skolan. För eleverna i kommunen i stort är den siffran en av tio.
Vi har gjort nedslag i tre olika kommuner för att undersöka hur skolor arbetar med inkludering och vad som händer när skolan är exkluderande.
"Vissa vill inte gå här - för att det är för gay"
Ludwig Bergman
På estetiska programmet på Sturegymnasiet i Halmstad hänger det laminerade prideflaggor i fönstren. Eleverna Valdemar Wahlbäck och Anna Lundin tror att man har lättare att komma in i gemenskapen på skolan om man har ett normbrytande uttryck än om man inte har det.
"På öarna är många homofober"
Lee Strandberg
I skärgårdskommunen Öckerö berättar elever och lärare om hur konservativa attityder är en grogrund för kränkningar mot unga HBTQ-personer – men också om framsteg i arbetet för allas rätt till en trygg och jämlik skolgång.