Varannan lärare har utsatts för fysiskt våld: ”Mörkertalet är stort”
Att jobba som lärare i dag är ingen dans på rosor. Många lärare har erfarenheter av hot, våld och kränkningar. En av dem är Camilla Hamlin.
- Det har blivit tuffare och svårare genom åren, säger hon.
På våra lärares axlar vilar ett stort ansvar. De skall utbilda våra barn och ungdomar, så att de är redo att gå ut i arbetslivet.
Men hur ska de klara av det om deras arbetsmiljö är osäker?
Dagligen utsätts lärare på svenska skolor för våld, hot och verbala kränkningar.
En undersökning som Lärarförbundet gjorde 2021, visade att 45 procent av de 1 000 tillfrågade som jobbar inom förskola, fritidshem och årskurs 1–6 har utsatts för fysiskt våld.
31 procent har utsatts flera gånger.
Andelen som utsatts för verbalt våld är ännu större, 86 procent av de tillfrågade svarade att de blivit utsatta.
Camilla Hamlin är lärare på Aspenskolan i Tierp. Hon är elevassistent till ett barn och jobbar även med elever som behöver extra stöd i vissa ämnen. Dessutom är hon syslöjdslärare.
Hon har arbetat som lärare i 27 år och tycker mycket om sitt jobb, men det var en slump att hon blev just lärare.
Camilla var från början utbildad kock, men efter fem år i en fysiskt krävande bransch slet hon ut sin rygg. Då tog hon beslutet att börja på lärarutbildningen.
Som lärare får man ofta axla flera olika roller på en och samma gång. Ibland får man agera kurator, andra stunder får man ta på sig föräldrarollen och dessutom ska du vara den som utbildar barnen.
Under hennes år i skolan har Camilla Hamlin sett hur lärarrollen har ändrats.
- Det har blivit tuffare och svårare genom åren. Jag vet inte vad det beror på, men jag tror att det kan ha och göra med att föräldrarna inte har tid att vara föräldrar. Den rollen lämnas lite till oss.
- När jag började min karriär för 27 år sedan jobbade mamman kanske 50 procent. De hade barnen i förskolan fram till klockan två. Det gav barnen tid att vara med sina föräldrar. Nu är ofta barnen kvar till fem.
Camilla Hamlin är bland de 31 procenten som utsatts för våld flera gånger.
Hon har erfarenhet av att bli utsatt för fysiskt våld av elever så väl som kränkningar.
- Det har jag, många gånger. Det har varit både sparkar och slag.
Elever har inte samma respekt för lärare och vuxna som när Camilla började arbeta som lärare.
Camilla Hamlin tycker om sitt jobb, trots den utsattheten det är att vara lärare. Foto: David Bellander
När blev du senast utsatt för fysiskt våld av en elev?
- Det var under hösten när jag jobbade på fritids. Oftast händer det när man ska gå emellan och stävja ett bråk. Då kan de rikta sin ilska mot mig.
Hon är väldigt noga med att förklara att det fysiska våldet nästan uteslutande kommer i situationer som den hon beskrev.
Enligt Camilla Hamlin har skolan handlingsplaner mot det fysiska och verbala våldet. Hon uppmuntrar kollegor att göra anmälningar. Det är så man kommer till bukt med problemet. Annars riskerar problematiken att avdramatiseras.
- Många anmäler inte på grund av tidsbrist och att systemet är krångligt. Mörkertalet är stort.
Att vara en nischad ämneslärare är det svåraste man kan vara på en skola enligt Camilla. Anledningen till det är att man bara träffar eleverna på de schemalagda lektionerna. På så vis blir det svårare att bilda en relation till eleverna.
Camilla erkänner att hon själv stundtals struntar i att anmäla. Dock så berättar hon om den senaste anmälan hon skickade in:
- För några veckor sedan fick jag nog. Jag hade en syslöjdsklass som inte alls respekterar mig. De kränkte mig genom att inte kalla mig för mitt namn. I stället sa de Anna-Lena, Monica. De sa även att jag var äcklig, att jag var en jävla hora och en bög.
Camilla har berättat hur mycket hon tycker om och trivs med sitt jobb. Dock så erkänner hon att erfarenheter som den hon nyss berättade om ger henne ångest på söndagar, då hon vet att hon ska tillbaka till jobbet dagen efter.
Dilan Umac jobbar som lärare på en skola i Skäggetorp, Linköping. Hon kan relatera till det Camilla beskriver.
Dilan berättar att efter åtta år som lärare, känner hon sig redan utbränd. Hon säger att hon kan tänka sig vilket jobb som helst, bara det är tyst.
- Om jag får ett lagerjobb skulle jag ta emot det. För jag behöver tystnaden, säger hon.
Dilan Umac är bland de 31 procenten som utsatts för våld flera gånger.
På hennes arbetsplats, en grundskola i Skäggetorp, får lärarna dagligen ta emot hot och hat. Våld möter dom varje dag. Men hoten
kommer även från många föräldrar riktade till lärarna. Hon berättar att de har flera elever som var med under upploppet mot Rasmus Paludan i påskas.
Flera föräldrar var också aktiva i upploppet. Detta har i sin tur resulterat i många orosanmälningar från skolan till socialtjänsten. Vilket gör att skolan dagligen får hot från föräldrar.
Dilan menar bestämt att respekten för vuxna inte finns hos hennes elever och det är utbrett över hela landet. Hon hoppas hitta ett nytt arbete innan höstterminen startar. Hon säger att hon går sönder känslomässigt.
- När jag kommer hem från jobbet så ska jag också ha energi att vara mamma åt mina egna barn och försöka ha ett liv utanför jobbet, säger hon.
Cirka 520 elever går på Aspenskolan i Tierp. Foto: David Bellander
Camilla Hamlin tror att det går att lösa problematiken.
Hade skolan haft mer pengar skulle de kunna ha mindre grupper, både på fritids och i skolan. Det tror Camilla hade gjort stor skillnad. Ett exempel hon ger är att det har hänt att tre fritidspedagoger haft 73 barn att ta hand om. Det är omöjligt, berättar hon.
Trots den utsattheten Camilla har upplevt i sin roll som lärare ser hon inte slutet på sin tid som lärare. Hon tänker på de delarna som får henne att trivas och tycka om sitt yrke.
- Ingen dag är den andra lik! Man har ramar att följa i form av skollagen och läroplanen, men jag får välja hur jag vill lära ut. Jobbet är väldigt självständigt och utvecklande. Att se barnens utveckling och alla ”aha ögonblicken” är det som får mig att vilja fortsätta som lärare, säger Camilla Hamlin.
Läs också: "En tuff verklighet för landets lärare"